Clownbezoek

Clownen is voor mij echt contact maken. De clown zorgt voor verbinding. Momenten van verbinding met mensen die het wat zwaarder hebben; mensen in een ziekenhuis of instelling, maar ook de medewerkers van een dergelijke voorziening. De clown brengt plezier, maar ook eerlijkheid en ruimte voor emoties. Dit is wat ik kom brengen als contactclown; een moment van verbinding met mensen.

Clownen kwam zo’n 15 jaar geleden op mijn pad. Ik werkte al enkele jaren als dramatherapeut en kende daarmee de kracht van het medium spel. Door het clownen leerde ik eerlijk naar mijn eigen emoties te kijken. Want om werkelijk contact in het moment te kunnen maken met een ander, is er eerlijk contact met jezelf nodig. Na deze reis met mezelf (die nooit helemaal afgelopen zal zijn) begon ik voorstellingen te spelen, straatimprovisaties te doen en in zorginstellingen te clownen. Hierbij ervaar ik iedere keer weer hoe waardevol en ontroerend een moment van werkelijk contact kan zijn.

Ik breng energie, oprechtheid en plezier met mijn optreden als clown. Er is dans, acrobatiek en muziek. Er is contact en kwetsbaarheid. Mislukkingen worden mogelijkheden. De werkelijkheid wordt gerelativeerd. Serieuze thema’s worden op humoristische wijze behapbaar gemaakt.

Voor mij gaat clownen samen met kwetsbaarheid, eerlijkheid en spontaniteit. Geen dikke lagen make-up of een grote pruik om je achter te verstoppen, maar een clown die zijn gevoelens en ervaringen van het moment als een kind deelt.

Clownen is voor mij een levensstijl geworden. Het heeft me geholpen emoties in het moment te ervaren en deze compleet te laten bestaan en te delen met mijn omgeving. Door het clownen ben ik de serieusheid en zwaarheid van het leven steeds meer kunnen gaan relativeren en zie ik de humor en lichtheid van vele situaties in. Ik hoop deze eerlijke en luchtige levensstijl over te brengen in mijn aanwezigheid (als clown).

Neem voor informatie over contactclownen in uw voorziening contact met me op!